PILVEN PIIRTOJA

Myrsky II (2021) akvarelli, 21x32cm

ANNE OVASKAN AKVARELLIMAALAUKSIA

1.5.2022–30.9.2022

HANNAS HORISONT, UTÖ, PARAINEN

Ranta on mielen paikka, missä virittäydyn, viivyttelen ja tarkkailen maisemaa, aaltoja, lintuja, laivoja, pilviä. Levänneet silmät näkevät ja katse kantaa saaresta saareen, pilvestä pilveen. Meri hengittää taivasta kauas eteläisen horisontin takaa kajastavaan aukkoon taivaan-ääreläisten maahan.

Maalatessa tavoittelen ihmettä, väriä, viivaa, pintaa – jotakin, joka avaa maalauksen. Jahtaan maalausta, joka pysäyttää, väreilee kehossa ja näyttää suuntia ja merkityksiä. 

Seuraan väripolkuja, tiheiden viivojen muodostamia johtolankoja. Viivaa, joka sykkii jotakin, mistä en tiedä vielä mitään.

Suotuisin hetkin syntyy tasapaino. Viivojen ja pintojen koreografia nostaa esille muistoja menneestä ja kaikuja tulevasta. Kaikki on mahdollista ja maalauksesta tulee enemmän kuin osiensa summa.

Akvarelliväriä ja vettä yhdistämällä sopivassa suhteessa maalaukseen syntyy maisemaan, horisonttiin ja taivaaseen viittaavia muotoja.

Minulle on tärkeää malttaa ja antaa kuivumisprosessin toteutua rauhassa. Luottaa siihen, että maalaus etenee omia polkujaan. Luottaa vaistoihin, joita seuraamalla syntyy maalaus, joka hengittää muistin sirpaleita. Vaihtuvat ajatuspolut ja kuvavirrat raivaavat tilaa kadonneille muistikuville. Muisti tavoittelee kaikuja todellisuuden heijastuksesta. Meri ulottuu syvemmälle kuin aika.

Matkustin Utön saarelle ensimmäisen kerran syyskuussa 2011. Silloin olin mukana Skaftungin linturetkellä ja majoituin hotellissa. Muutamaa vuotta myöhemmin pääsin mukaan yhteisöön, joka vuokrasi Kojuvret nimisestä talosta asuntoa etätyöhuoneeksi. Viivyin saarella aluksi viikon tai kaksi vuodessa. Kesällä 2016 pidin valokuvanäyttelyn Utön Maakellarissa. Valkokuvaamisen ja lintujen kiikaroinnin ohella olen maalannut saarella pieniä luonnoksia: tunnelmakuvia aalloista, kallioista ja pilvistä.

Keväällä ja syksyllä 2021 vietin saarella yhteensä neljä viikkoa. Näyttelyn akvarellit olen maalannut näiden viikkojen aikana.

Hienoista hetkistä saarella haluan kiittää Kojun yhteisöä, Hanna Kovasta ja kaikkia Utön saaren asukkaita.

Nuuksiossa 24.4.2022

Anne Ovaska

Kevät (2021), akvarelli, 21x32cm
Pesä (2021), akvarelli, 21x32cm
Aamu (2021), akvarelli, 21x32cm
Äänetön (2022), akvarelli, 37x48cm
Tyrsky II, 2021, akvarelli, 21x32cm
Kohta sataa (2021) akvarelli, 21x32cm
Katseen reitti (2022), akvarelli 37×48 cm
Pilven ja saaren välissä (2022), akvarelli, 37x48cm

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s